Fermacell

U poređenju s uobičajenom suvom gradnjom, fermacell® gips vlaknaste ploče imaju mnoštvo prednosti:

 • Univerzalne mogućnosti primene

  Dok je kod uobičajenih gips ploča za različita područja primene uvek potrebno obrađivati druge varijante proizvoda, fermacell® gips-vlaknaste ploče jednako su prikladne i za zidne i za međuspratne konstrukcije te se mogu univerzalno primjenjivati kao građevinske ploče, protivpožarne ploče, ploče za zvučnu izolaciju i ploče za vlažne prostore.

 • Ekonomična obrada

  Za razliku od uobičajenih gips ploča, fermacell® gips-vlaknaste ploče već s jednoslojnom oplatom ispunjavaju većinu zahteva na području zvučne izolacije, vatrootpornosti i statike. To znači smanjenje troškova zbog manje potrošnje materijala te kraće vreme obrade.

 • Visok stepen sigurnosti u izvođenju

  Visoka stabilnost i opteretivost fermacell® gips-vlaknastih ploča omogućuju njihovo jednostavno i brzo postavljanje na potkonstrukciju. Pri tome univerzalne mogućnosti primjene fermacell® gips-vlaknastih ploča osiguravaju visok stepen sigurnosti u izvođenju na svim područjima primene te pružaju pouzdan i konstantno dobar kvalitet

 • Jednostavan transport

  Mala potrošnja materijala, kao i univerzalne mogućnosti primene fermacell® gips-vlaknastih ploča zahtevaju znatno manji kapacitet kamionskog transporta nego što je to slučaj kod primene uobičajenih gips ploča. To pojednostavljuje transport. One olakšavaju rad na gradilištu i osiguravaju značajnu uštedu vremena i troškova, a da pri tome ne umanjuju kvalitet .

 • Zdravo stanovanje

  fermacell® gips-vlaknaste ploče imaju vrlo dobro svojstvo regulacije vlažnosti vazduha (razred upijanja vodene pare WS II), tako što preuzimaju višak vlage u prostoriji te je postepeno ponovo ispuštaju kod suvog vazduha u prostoriji. Ova svojstva regulacije vlage dopunjava balans toplotne izolacije i akumulaciju toplote. Tako je u kući i stanu uvek osigurana uravnotežena klima, što daje osećaj ugodnosti i sigurnosti zdravog stanovanja.

fermacell gips vlaknaste ploče

Ukratko o dobijanju gips ploče i ekološkim značajem

Zbog svog prirodnog sastva ove ploče su ekonomski prihvatljive I zbog toga čine važnu komponentu ekološko zdrave gradnje.   One su dokazano bez emisija i ne sadrže materijale koje ugrožavaju zdravlje, kao npr. formaldehid. Pozitivna građevinsko-biološka svojstva fermacell® gips-vlaknastih ploča potvrđuje Institut za građevinsku biologiju u Rosenheimu s IBR pečatom o ispitivanju te takođe eco-Institut iz Kölna izdavanjem sertifikata „Proizvod s vrlo niskom emisijom“.

Ploče se proizvode ekološki prikladnim postupkom, isključivo na bazi prirodnih materijala (reciklirani papir, gips i voda) i bez dodatnih lepkova i iz tog razloga nemaju neugodan miris.

Ove prirodne sirovine se mešaju te se nakon dodavanja vode-bez dodatnih vezivnih sredstava pod visokim temperaturama presuju u ploče, suše se, obostrano površinski zaštićuju od uticaja vode te se režu na potrebne formate.

Gips reaguje sa vodom, prodire i omotava vlakna. To fermacell pločama daje visoku stabilnost i negorivost.

 Zbog sastava materijala, fermacell ploča je istovremeno građevinska, protivpožarna i ploča za vlažne prostore, koja obostrano ima homogena svojstva.

 Na poleđini fermacell gips vlaknastih ploča otisnuti su podaci o kontroli kvaliteta, kao i datum proizvodnje. fermacell® gips vlaknaste ploče ne sadrže materijale koji su štetni za zdravlje.

fermacell®

Zašto baš ove ploče?

Gipsano – vlaknaste ploče su u odnosu na kartonske otpornije na oštećenja. Mogućnost da se vlaknaste ploče oštete pri ugradnji je manja, tvrđe su, stabilnije i vatrootporne. Takođe vlaknaste ploče su idealne za oblaganje unutrašnjih i spoljašnjih strana objekta. Fermacell ploče imaju posebne karakteristike nalik vlaknastim, ali su tvrđe i mogu da se upotrebe za suvi estrih.